Pankkien verkkopankkitunnuksilla tunnistautuminen, eli Tupas-järjestelmä poistui käytöstä 30.9.2019. Visma Sign -palvelussa Tupas-tunnusten käytön päättyminen ei näy asiakkaille millään tavalla.

Käytännössä tunnuslukulistoja voi käyttää vielä 30.9. jälkeenkin, koska Finanssivalvonta on myöntänyt pankeille siirtymäaikaa uuden järjestelmän rakentamista varten. Uudistus on kuitenkin väistämätön, koska Tupas-järjestelmä ei täytä EU:n standardeja vahvasta tunnistautumisesta.

Visma Sign on käyttänyt tunnistautumisessa mobiilivarmennetta ja pankkien Tupas-tunnistautumista. Visma Sign -palvelussa Tupas-tunnusten käytön päättyminen ei näy asiakkaille mitenkään. Palveluun on päivitetty Tupaksen tilalle OpenID-standardi ja palvelun tunnistautumissivu säilyy täysin ennallaan. Sivulla tulevat jatkossakin olemaan pankkien tunnistautumissivuille ohjaavat nappulat ja mobiilivarmennenappula.

Sen sijaan itse pankkitunnistautumiseen tulee muutoksia. EU:n sähköisen vahvan tunnistautumisen standardin mukaan Tupas ei ole riittävän vahva, joten pankkien on rakennettava uusia tunnistautumismuotoja sen tilalle. Vaihtoehtoina ovat esimerkiksi kaksivaiheinen tunnistautuminen, sormenjälki tai tunnuslukulaite.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että jatkossa kaikkien pankkitunnistautumista käyttävien täytyy joko ladata matkapuhelimeensa uusi tunnistautumisen mahdollistava sovellus tai hankkia tunnuslukulaite. Se on sama sovellus tai laite, jota tullaan käyttämään myös verkkopankkiin kirjautumisessa.

Lisätietoa saat omasta pankistasi. Mobiilivarmennetta käyttävät voivat jatkaa Visma Signin käyttöä aivan kuten ennenkin.


Visma Solutions on Suomen johtava pilvipalveluiden toimittaja. Ratkaisujamme käyttää Suomessa jo yli 175 000 yritystä. Missiomme on auttaa suomalaisia yrityksiä olemaan kilpailukykyisiä.