Sähköinen allekirjoitus

5 konkreettista vinkkiä yrityksen kestävään kehitykseen

2 min luku | 1.12.2021

Hallitustenvälinen ilmastopaneeli (IPCC) julkaisi elokuussa 2021 kuudennen arviointiraporttinsa, joka keskittyy ilmastonmuutoksen luonnontieteelliseen puoleen. Tulokset osoittavat, että ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos johtaa lämpötilan nopeaan kohoamiseen.

Ilmastonmuutos uhkaa saada aikaan merkittäviä välittömiä vaikutuksia kaikissa maapallon maissa ja yhteiskunnissa. Raportissa annetaan ymmärtää, että yritysten täytyy panostaa kestävään kehitykseen jo tänään.

Kun työpaikat ovat entistä ympäristöystävällisempiä, syntyy ympäristöhyödyn lisäksi muitakin etuja. Usean yrityksen asiakaskunta on kasvanut samaan tahtiin yritysten ympäristötietoisuuden kanssa. Nykypäivän yhteiskunnassa kestävää kehitystä arvostetaan ja halutaan tukea. Ympäristöystävällisyys lisää kaikkien yrityksen sidosryhmien tyytyväisyyttä.

Onneksi yrityksillä on käytössään koko joukko pieniä toimenpiteitä, joilla ne voivat lisätä ympäristöystävällisyyttään. Olemme koonneet tähän viisi vinkkiä, joilla yritys voi ottaa ensimmäiset askeleensa kohti kestävämpää tulevaisuutta.

1. Tarjoa henkilöstölle etätyömahdollisuus

Nykymaailmassa henkilöstön on helppo kirjautua sisään yrityksen verkkoon etätöissä ollessaan.

Etätyö säästää työmatkoihin käytettyä aikaa ja vähentää päästöjä, kun henkilöstön ei tarvitse matkustaa työpaikalleen. Työmatkaliikenteen vähenemisen myötä etätyö voi olla yksi tapa vähentää liikennepäästöjä. Myös toimistojen energiankulutus vähenee, kun ihmiset työskentelevät kotoaan käsin. (Forbes, 2021)

2. Paperiton toimisto

Paperin käyttöään vähentämällä yritykset säästävät ympäristöä, arkistointitiloja ja kustannuksia. Yhden paperikilon valmistukseen kuluu 324 litraa vettä. Tutkimusten mukaan 45 % fyysisten arkistojen asiakirjoista on pelkkiä kopioita, ja 80 % näistä asiakirjoista jää arkistoon käyttämättöminä. (The World Counts, 2021)

Digitaaliset asiakirjahallintopalvelut kuten sähköinen allekirjoitus ovat helppo tapa siirtyä paperin käytöstä digitaaliseen asiakirjahallintoon.

3. Säästä sähköä

Sähkön säästäminen toimistolla on helppoa seuraavien vinkkien avulla. Sammuta valot tyhjistä tiloista ja hyödynnä päivänvaloa aina kun se on mahdollista. Sama koskee myös toimiston koneita: sammuta tietokoneet, näytöt ja tulostimet, kun niitä ei käytetä.

Säädä huonetermostaatit aktivoitumaan silloin, kun toimistolla on ihmisiä. Laske sisälämpötilaa muutama aste yöaikaan ja viikonloppuisin. Jo pienilläkin lämpötilan säädöillä on suuri vaikutus vuosittaiseen energiankulutukseen.

4. Kierrätä

Vähennä toimiston jätteen määrää. Vaihda kertakäyttölasit, -aterimet ja -lautaset tiskattaviin astioihin ja aterimiin. Paperin ja kynien tarve vähenee huomattavasti yrityksissä, jotka käyttävät asiakirjojen sähköistä allekirjoittamista.

Kun yrityksen jätteet lajitellaan, esimerkiksi kartonki ja muovi voidaan kierrättää. Vaihda roskakorit lajitteluastioihin.

5. Kestävä toimitusketju

Kestävässä toimitusketjussa kaikki yrityksen toimitusketjuun osallistuvat tahot ottavat vastuun oman toimintansa ympäristö- ja yhteiskuntavaikutuksista.

Kestävä toimitusketju on mahdollinen vain silloin, kun koko toimitusketju on tiedossa. Tämän vuoksi on hyvä aloittaa kartoittamalla toimitusketjuun osallistuvat tahot. Kartoitus auttaa tunnistamaan toimittajien kohtaamat ympäristöön liittyvät, taloudelliset ja sosiaaliset haasteet.

Kartoituksen jälkeen yritys voi laatia pidemmän aikavälin kestävän kehityksen tavoitteet, vaatia myös toimittajilta tällaisia tavoitteita sekä seurata tavoitteiden toteutumista.

Miksi yritysten kannattaa lisätä ympäristöystävällisyyttään?

Yrityksille asetetaan aina vain korkeampia kestävään kehitykseen liittyviä vaatimuksia. Kun ympäristötyö aloitetaan pienien muutosten kautta jo tänään, kestävästä kehityksestä tulee osa yrityksen DNA:ta. Kestävät ratkaisut ovat useimmiten myös kaikkein kustannustehokkaimpia yritysten kannalta.

Kustannussäästöjen lisäksi kestävään kehitykseen panostavat yritykset ovat myös suosittuja työmarkkinoilla. Vahvan ja arvostetun yrityskuvan luomisessa kestävä kehitys on otettava huomioon.

Visma Signin missio on vähentää tarpeetonta paperinkulutusta ja tukea kestävää, resursseja säästävää tulevaisuutta. Jo 60 000 yritystä on aloittanut matkansa kohti paperitonta, kestävää tulevaisuutta Visma Signin avulla.

Ota yhteyttä meihin, niin kerromme lisää siitä, kuinka yrityksenne voi hyötyä digitaalisesta asiakirjahallinnasta.

Visma Solutions

Visma Solutions on Suomen johtava pilvipalveluiden toimittaja. Ratkaisujamme käyttää Suomessa jo yli 175 000 yritystä. Missiomme on auttaa suomalaisia yrityksiä olemaan kilpailukykyisiä.