Sähköinen allekirjoitusSopimushallintaTuote ja käyttö

Nuoren kesätyöntekijän työsopimus sähköisellä allekirjoituksella ilman pankkitunnuksia

2 min luku | 26.4.2023

Oletko palkkaamassa nuoria kesätyöntekijöitä? Löydät tästä blogista maksuttoman työsopimuspohjan, jota voit halutessasi käyttää työsuhteen solmimiseen. Kerromme myös työsopimuksen sähköisestä allekirjoittamisesta tilanteessa, jossa nuorella työntekijällä ei ole mahdollisuutta vahvaan tunnistautumiseen allekirjoittaakseen sopimuksen.

Tälläkin hetkellä useat työnantajat hakevat kesätyöntekijöitä, ja samaan aikaan lukuisat nuoret hakevat itselleen ensimmäisiä kokemuksiaan työelämästä. Kesään mennessä lukuisat nuoret ovat solmineet ensimmäisiä työsopimuksiaan, kun työ on löytänyt tekijänsä kesälomakaudeksi.

Elinkeinoelämän keskusliiton kesätyökyselyn perusteella ensi kesänä tavoitellaan jopa 140 000 kesätyö- ja harjoittelupaikkaa. Tämä tarkoittaa vähintään 280 000 kappaletta konkreettisia työsopimuksia, oma sopimuskappale molemmille sopijaosapuolille.

Useissa yrityksissä sopimusasiat ovat siirtyneet digitaalisiin ratkaisuihin sen käytännöllisyyden ja hallittavuuden ansiosta. Sähköinen allekirjoittaminen vahvalla tunnistautumisella on yleistynyt, joten siihen siirrytään useissa organisaatioissa lähivuosien aikana.

Entä jos yritykseen palkataan alaikäisiä kesätyöntekijöitä, joilla ei vielä ole pankkitunnuksia tai mobiilivarmennetta?

Laki nuorista työntekijöistä mahdollistaa alle 18-vuotiaan solmia työsuhteen. Viisitoista vuotta täyttänyt saa työntekijänä itse tehdä sekä irtisanoa ja purkaa työsopimuksensa. Alle 15-vuotiaan puolesta työsopimuksen voi tehdä huoltaja tai huoltajan antamalla luvalla nuori henkilö itse.

Kaikilla nuorilla ei ole käytössään pankkitunnuksia tai mobiilivarmennetta, joilla vahva tunnistautuminen olisi mahdollista. Tämä ei haittaa. Vaikka organisaatiossa olisi tai oltaisiin parhaillaan siirtymässä sähköisiin työsopimuksiin ja allekirjoituksiin, myös nuorten työntekijöiden työsopimukset voidaan allekirjoittaa sähköisinä.

Lain näkökulmasta EU:n eIDAS-asetus takaa sähköiselle allekirjoitukselle juridisen pätevyyden Suomessa.

AES-tasoinen sähköinen allekirjoitus suoritetaan tunnistautumalla pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella, eli kyseessä on vahva tunnistautuminen.

SES-tasoinen sähköinen allekirjoitus suoritetaan digitaalisesti esimerkiksi piirtämällä oma nimikirjoitus ilman tunnistautumista. SES-tasoinen allekirjoitus on juridisesti yhtä pätevä kuin AES-tasoinen.

SES-allekirjoituksen jäljitettävyyttä voi lisätä lähettämällä tiedoston allekirjoitettavaksi Visma Sign -ohjelmiston kautta, jolloin linkki allekirjoitettavaan dokumenttiin toimitetaan henkilökohtaiseen puhelinnumeroon tai sähköpostiin. Tällöin allekirjoitustapahtumasta jää vakuuttavampi digitaalinen jälki.

SES-allekirjoitus on hyvä vaihtoehto myös silloin, kun allekirjoittajalla ei ole mahdollisuutta vahvaan tunnistautumiseen esimerkiksi kansallisuutensa takia.

Lue myös: Miten sähköiset allekirjoitukset eroavat toisistaan? Sähköinen allekirjoitus Suomen lain näkökulmasta

Visma Signilla nuorikin kesätyöntekijä allekirjoittaa työsopimuksen

Työsopimus kannattaa aina tehdä kirjallisena. Visma Signilla lähetät sen allekirjoitettavaksi kesätyöntekijälle.

Visma Sign tarjoaa ensisijaisesti AES-tasoista sähköistä allekirjoitusta. Jos työntekijällä ei ole pankkitunnuksia tai mobiilivarmennetta vahvaan tunnistautumiseen, pystyt vaihtamaan allekirjoituspyyntöön SES-tasoisen allekirjoituksen.

Lataa valmis kesätyöntekijän työsopimuspohja!

Oletko palkkaamassa kesätyöntekijöitä? Loimme maksuttoman kesätyöntekijän sopimuspohjan, joka on valmis täytettäväksi suoraan selaimessa. Lataa suoraan alta koneellesi kätevä pdf-tiedosto!

Minna Hirvonen

Minna Hirvonen työskentelee Visma Solutionsin sisältömarkkinoinnissa. Minna arvostaa hyödyllisiä ja informatiivisia tekstisisältöjä. Siksi hän päätyi sisällöntuottajaksi jo vuonna 2004, jotta tiedonnälkäiset löytävät vastauksia digitaalisista kanavista.